Φόβος: φίλος ή εχθρός;

Να θυμάσαι κάτι σημαντικό: ο άνθρωπος γεννιέται μόνο με δύο φόβους. Τον φόβο των δυνατών θορύβων και το φόβο να μην πέσει. Όλοι οι άλλοι φόβοι, είναι κληρονομιά μας από εμπειρίες, εικόνες, αναμνήσεις και πεποιθήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Το να ξεπεράσεις έναν έντονο φόβο σου δεν είναι απλό. Όταν το κάνεις όμως και κοιτάξεις πίσω, θα δεις πως δεν ήταν και τόσο μεγάλος όσο ένιωθες τότε. Ξεπερνώντας φόβους και εσωτερικά μπλοκαρίσματα, έρχεσαι πιο κοντά στην ουσία της ύπαρξης σου, σε αυτήν την ανεξάντλητα ελεύθερη φύση σου.

  1. Αναγνώρισε το φόβο σου. Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε το φόβο είναι να εντοπίσετε τι φοβάστε. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάποια αυτοκριτική και ενδοσκόπηση. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι πυροδοτεί το φόβο σας, πώς σας επηρεάζει και πότε ξεκίνησε.
  1. Μόλις εντοπίσεις τον φόβο σου, προσπάθησε να ενημερωθείς σχετικά με αυτόν. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να απομυθοποιήσεις το φόβο και να μειώσεις τη δύναμή του πάνω σου. Για παράδειγμα, αν φοβάσαι τις πτήσεις, διάβασε για το πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια.
  1. Κάνε μικρά βήματα: Ξεκίνησε με μικρά βήματα αντιμετωπίζοντας το φόβο σου με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να εκθέσεις τον εαυτό σου στο φόβο σου με σταδιακό τρόπο, όπως για παράδειγμα να κοιτάξεις εικόνες με αράχνες, αν τις φοβάσαι. Αύξησε σταδιακά την έκθεση καθώς αισθάνεσαι πιο άνετα.
  1. Χρησιμοποίησε τεχνικές χαλάρωσης: Ο φόβος μπορεί να προκαλέσει άγχος, οπότε η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την αντίδραση του φόβου σου και να μειώσεις το άγχος.
  1. Αναζήτησε υποστήριξη: Δεν πειράζει να ζητάς βοήθεια όταν αντιμετωπίζεις το φόβο. Επικοινώνησε το θέμα σε φίλους, στην οικογένεια ή σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για υποστήριξη και καθοδήγηση. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να συνδεθείς με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιους φόβους.
  1. Όταν είσαι έτοιμος, πάρε μία βαθιά αναπνοή και πάνε κόντρα στο φόβο σου. Κάνε ακριβώς αυτό που φοβάσαι πολύ. Και που ξέρεις; Εκεί κάπου θα σου αποκαλυφθεί το μεγαλείο της δύναμης σου.

Γίνεται! Αρκεί να το πιστέψεις και να περάσεις στη δράση!

❗️Θυμήσου: είμαι εδώ, για να δούμε μαζί πως μπορούν όλα αυτά να γίνουν η δική σου πραγματικότητα, μέσα σε μία ζωή που ο δημιουργός της θα είσαι εσύ!

Master NLP Coach

Σύμβουλος ψυχικής υγείας


Ξεκίνα σήμερα συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης για να αποκτήσεις την ιδανική σχέση με τον εαυτό σου, μία σχέση γεμάτη αυτοπεποίθηση, σεβασμό, κατανόηση και πολύ πολύ φροντίδα!

Διάβασε here όλες τις πληροφορίες.

Book a FREE session