Αναβλητικότητα, τέλος!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε μία κατάσταση όπου συνέχεια μεταθέτουμε τις υποχρεώσεις μας σε μελλοντικό χρόνο. Κάποιες φορές αυτό δεν επηρεάζει ουσιαστικά την καθημερινότητα μας. Συχνά όμως, η αναβλητικότητα μας κρατάει μακριά από το να κυνηγήσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας, με αποφασιστικότητα.

Τί κρύβεται πίσω από την αναβλητικότητα;

Ένας προφανής λόγος, θα μπορούσε να ήταν η τεμπελιά, η βαρεμάρα. Παρατηρούμε όμως, πως συχνά υπάρχουν πολύ πιο σημαντικοί λόγοι που μας ωθούν στο να είμαστε αναβλητικοί.

1. Το άγχος. Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε μία διαδικασία να εκτελέσουμε υποχρεώσεις που δε μας ευχαριστούν. Το ότι πρέπει να μπούμε, μας αγχώνει. Και τελικά, το αποφεύγουμε.

2. Ο φόβος της αποτυχίας. Έρχεται στην επιφάνεια η ανασφάλεια μας που λέει πως δεν είμαστε αρκετά καλοί και πως δεν θα τα καταφέρουμε. Και έτσι, δεν ξεκινάμε καν.

3. Η προσοχή μας διασπάται. Δε μπορούμε εύκολα να συγκεντρωθούμε σε ένα σημείο, σε μία συγκεκριμένη ασχολία. Τελικά, κάνουμε λίγο από όλα ή και τίποτα.

4. Δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο. Δεν νιώθουμε την αναγκαιότητα να ολοκληρώσουμε μία εργασία. Δεν είναι για εμάς αρκετά σημαντική και έτσι την αναβάλλουμε.

5. Μη ειλικρινής σχέση με τον εαυτό μας. Λέμε σε εμάς τους ίδιους πράγματα που δεν τηρούμε. Πχ. Θα το κάνω το απόγευμα. Και αυτό το «απόγευμα» δεν έρχεται ποτέ. Συχνά λοιπόν, η αναβλητικότητα γίνεται μία συνήθεια και επηρεάζει και τη διάθεση μας και την σχέση μας με την αυτοπεποίθηση μας.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει λύση!

1ο βήμα: Αναγνωρίζεις πως σε κρατάει πίσω η αναβλητικότητα σου; Αν ναι, ξεκίνα από κάπου, μπες στη δράση. Δεν έχει σημασία από που. Αν ξεκινήσεις έστω από κάπου, μετά όλα έρχονται πιο εύκολα.

2ο βήμα: Προσήλωση στην αλλαγή. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με την αναβλητικότητα. Ζητά βοήθεια από κάποιον ειδικό αν νιώθεις ότι χρειάζεται.

3ο βήμα: Σωστή διαχείριση χρόνου. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος έτσι και αλλιώς. Αξιοποίησε τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εσένα. Πάρ’το απόφαση. Μέσα στην απόφαση, βρίσκονται τα πρώτα βήματα της αλλαγής.

Read more at: https://parallaximag.gr/life/anavlitikotita-telos

Κλείσε μια ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία