Πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου

Λέξεις: Έλενα Μουρατίδου Το άγχος συνδέεται με καταστάσεις που είναι δύσκολο να διαχειριστούμε. Καταστάσεις που νιώθουμε πως μας ξεπερνούν, για τις οποίες όσο και να ψάχνουμε, δεν βρίσκουμε λύση. Καταστάσεις που τις νιώθουμε ιδιαίτερα έντονες συναισθηματικά και δεν μας είναι εύκολο να μετριάσουμε αυτήν την συναισθηματική ένταση που μας προκαλούν Τί κάνουμε λοιπόν;

Καταρχήν, ξεχωρίζουμε το άγχος από το στρες.  Το στρες είναι κάτι πιο εφήμερο και συνήθως μετά από λίγο μας εγκαταλείπει. Το στρες, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, ειδικά στα αρχικά του στάδια, για να μας κινητοποιήσει να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε και να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά.

Το άγχος, συνήθως, δεν μας εγκαταλείπει εύκολα. Γι’ αυτό και είναι πολύ χρήσιμο να βλέπουμε τα σημάδια νωρίς! Να έχουμε έτοιμες για να τις βάλουμε σε άμεση εφαρμογή στρατηγικές αντιμετώπισης που, επιβεβαιωμένα, λειτουργούν για εμάς.

Και ποια μπορεί να είναι τα σημάδια;

Συναισθηματική Υπερφαγία (Emotional Eating)

Εκρήξεις θυμού

Καταχρήσεις

Δερματικές Παθήσεις

Απώλεια μαλλιών και βάρους

Προβλήματα πέψης

Προβλήματα ύπνου

Και η λίστα είναι μεγάλη!

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλές τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους! Πώς διαχειριζόμαστε την κατάσταση όταν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση;  Αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια. Αναγνωρίζουμε πως έχουμε άγχος (ναι, έχω άγχος, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ αγχωμένος!) Αναγνωρίζουμε την πηγή του άγχους μας. Επιστρέφουμε στο παρόν. Στη στιγμή, στο τώρα.  Αυτή τη στιγμή, στο παρόν, το άγχος μας έχει λόγο ύπαρξης; Κάνουμε ό,τι ξέρουμε πως λειτουργεί για εμάς για να έρθουμε σε μία πιο ήρεμη κατάσταση. Πχ. Βόλτα στη φύση, κουβέντα με ένα φίλο, άσκηση

Επικεντρωνόμαστε στη λύση και όχι στο πρόβλημα.  Στη δράση και όχι στην αδράνεια. Οργανώνουμε καλύτερα το χρόνο μας. Μία πολύ συχνή πηγή άγχους είναι η μη βέλτιστη διαχείριση του χρόνου μας.

Επανεξετάζουμε τη σχέση μας με τα όρια.  Μήπως λέμε πιο πολλά «ναι» από όσα μπορούμε να υποστηρίξουμε με τις πράξεις μας; Ισορροπία. Η λέξη κλειδί. Σε όλα. Φέρνουμε στη ζωή μας ισορροπία, όπως εμείς το νιώθουμε πως λειτουργεί καλύτερα για εμάς. Παύσεις. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει παύσεις, όποτε το χρειάζεται.

Η πρακτική της Γιόγκα Νίντρα βοηθάει πολύ στο άγχος. (στο κανάλι μου στο YouTube θα βρείτε πρακτικές γιόγκα νίντρα!) Ζητάμε βοήθεια από κάποιον ειδικό, Ψυχοθεραπευτή, Life Coach, Σύμβουλο Προσωπικής Εξέλιξης.

Και αυτό από μόνο του είναι μία μεγάλη προσωπική νίκη!

Θυμηθείτε: Όλα γίνονται, αρκεί να το πιστέψετε.

Έλενα Μουρατίδου

Life | Business | NLP Coach

Read more at: https://parallaximag.gr/featured/pos-mporeis-na-diacheiristeis-to-agchos-sou

Κλείσε μια ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία