Μάθε να λες “όχι”

Μία λέξη μικρή, σύντομη και μαγική.

Το “όχι”. Το “όχι” απελευθερώνει και τοποθετεί γερά, αποφασισμένα όρια στις ανθρώπινες σχέσεις. Δηλώνει μία ξεκάθαρη στάση απέναντι σε μία κατάσταση και κάνει τη φωνή σου να ακούγεται.

Μέσω της μικρής αυτής λέξης, συνειδητοποιείς πως η φωνή σου έχει δύναμη και πως η ίδια σου η φωνή σε προφυλάσσει.

“Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που θέλει να σε κάνει κάτι άλλο, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα” Εμερσόν.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα πεις “ναι, που θα δεχτείς μία πρόταση, βεβαθώσου πως το εννοείς με όλη σου την καρδιά παρούσα. Πως ναι, το θέλεις, θέλεις να το δοκιμάσεις, σου κάνει! Έτσι ώστε, το “ναι” σου να μην κρύβει μέσα του ένα “όχι” που δεν ειπώθηκε ποτέ.

Θυμήσου πως το “όχι” δε σημαίνει απαραίτητα σύγκρουση. Το αντίθετο μάλιστα: βοηθάει να σχηματίσουμε υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις που βασίζονται στην αλήθεια. Με υγιή όρια.

Δες εδώ το σχετικό βίντεο για τα όρια και το μικρό, μαγικό “όχι”.

Το “όχι” που λέγεται συνειδητά, σταματάει να ταίζει το φόβο της μοναξιάς -κι αν πω όχι και μείνω μόνος στο τέλος;-, την ανησυχία της απόρριψης και του να μην απογοητεύσουμε κάποιον. Στην πραγματικότητα, το “όχι” είναι ανακουφιστικό γιατί και η άλλη πλευρά γνωρίζει που βρίσκεσαι και τί θέλεις.

Το “όχι” δε λέγεται πάντα με λόγια. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να δείξεις πως κάτι δε σου αρέσει, δεν το θέλεις, δεν το χρειάζεσαι. Με το σώμα, το βλέμμα, με ολόκληρη τη στάση σου απέναντι σε μία κατάσταση.

Προσοχή! Μη λες όχι, όταν εννοείς ναι. Τα διπλά μηνύματα μπερδεύουν και το υποσυνείδητο σου και τον άλλον άνθρωπο.

Πολλές φορές, το να δεχτούμε ένα “όχι” από κάποιον, μας πεισμώνει και τελικά μας βοηθάει να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Το “όχι” μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ευκαιρία για να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε προς τα εκεί που θέλουμε να πάμε και τελικά να καταφέρουμε να φτάσουμε, γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Άρα, όταν νιώθεις πως κάτι δε σου κάνει, πες το. Ποτέ δεν ξέρεις, πόσο μπορεί να εξελιχθεί ο άλλος άνθρωπος, ακούγοντας ένα “όχι”.

Φυσικά, δε χρειάζεται να αρχίσεις να λες πιο πολλά “όχι” από αυτά που εννοείς απλώς για να βάλεις όρια που στην πραγματικότητα για εσένα δεν υπάρχουν. Όλα με μέτρο, συνειδητά και μέσα από την καρδιά σου.

Ακόμα και αν σε κάποιους δεν θα αρέσει να τους πεις το “όχι” σου, να βάλεις τα όρια σου, δεν πειράζει. Θα αδειάσεις λίγο χώρο από τη ζωή σου για να γεμίσει ο χώρος και πάλι με ανθρώπους που πραγματικά σε αγαπούν για αυτό που είσαι και αντιλαμβάνονται τη δύναμη της φωνής σου και την ελευθερία να επιλέγεις αυτό που θέλεις.

Τα υγιή προσωπικά όρια χτίζουν σχέσεις αληθινές, που αντέχουν στο χρόνο. Σχέσεις που απολαμβάνεις να βρίσκεσαι μέσα σε αυτές. Και αυτές είναι οι σχέσεις που αξίζεις πραγματικά.

❗️Θυμήσου: είμαι εδώ, για να δούμε μαζί πως να μάθεις να βάζεις τα όρια σου, μέσα σε μία ζωή που ο δημιουργός της θα είσαι εσύ!

 

 

Coach προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης

Κλείσε μια ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία