7+1 σημαντικά βήματα για να επικοινωνείς ουσιαστικά μέσα στη σχέση σου

Η επικοινωνία -και η έλλειψη της, μπορεί να κάνει μία σχέση να πάει ακόμα καλύτερα, να δέσει ακόμα περισσότερο τους δύο συντρόφους, να τους φέρει ακόμα πιο κοντά, ή να χαλάσει μία σχέση, να αποξενώσει τους δύο συντρόφους.

Γιατί πολύ συχνά η επικοινωνία σε μία σχέση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε; Έχεις νιώσει ποτέ πως αυτά που εκφράζεις δεν είναι αυτά που αντιλαμβάνεται ο σύντροφος σου; Πως δεν σε καταλαβαίνει; Δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες σου;

Τα βήματα που σου εξηγώ παρακάτω, θα σε βοηθήσουν να έχεις μία ουσιαστική επικοινωνία μέσα στη σχέση σου.

  1. Η ενεργητική ακρόαση. Μη βιάζεσαι να απαντήσεις, μην ακούς μόνο για να απαντήσεις. Άκου προσεκτικά αυτό που σου εκφράζει ο άνθρωπος σου με τα λόγια του και ταυτόχρονα αυτό που δε σου εκφράζει με τα λόγια, τα μη λεκτικά σήματα που σου στέλνει. Είναι εξίσου σημαντικά και θα σε βοηθήσουν να τον μάθεις ακόμα καλύτερα.
  2. Μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα πάνω σε αυτά που σου είπε. Είναι προτιμότερο να ρωτήσεις το σύντροφο σου αν κάτι δε σου είναι ξεκάθαρο ή να του εκφράσεις πως αισθάνεσαι πάνω σε κάτι που είπε.
  3. Άφησε την κριτική στην άκρη. Εστίασε στο πως νιωθεις εσύ με αυτά που ακούς. Δηλαδή αντί να πεις «είσαι εγωιστής», πες «αισθάνομαι θυμό γιατί θα ήθελα να περνάω πιο πολύ χρόνο μαζί σου».
  1. Να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός με τον άνθρωπο σου. Να εκφράζεις αυτό που αισθάνεσαι με έναν ειλικρινή τρόπο, χωρίς περιττές μάσκες. Μην του παρουσιάζεις κάτι που δεν είσαι και που δεν αισθάνεσαι. Είναι προτιμότερο να γνωρίζει την αλήθεια σου για να του δώσεις και το χώρο να κάνει ό,τι πιστεύει με αυτά που του μοιράζεσαι.
  2. Η πρόθεση του διαλόγου θα πρέπει να είναι το να έρθετε ακόμα πιο κοντα. Η πρόθεση να είναι το μαζί, όχι το χώρια. Η πρόθεση είναι ένας πανίσχυρος σπόρος που φυτεύουμε μέσα στο υποσυνείδητο μας και έτσι έλκουμε αυτό που θέλουμε οπότε ναι! Μετράει πολύ.
  3. Πάρε το χρόνο σου, όταν χρειάζεσαι το χρόνο σου. Δε χρειάζεται να απαντήσεις αμέσως, δε χρειάζεται να δράσεις αμέσως. Κάνε μία μικρή παύση, ειδικά όταν νιώθεις πως τα συναισθήματα σου γίνονται μη διαχειρίσιμα.
  4. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, τα συναισθήματα του, στις σκέψεις του και τις αντιλήψεις του. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνεις σε όλα, όμως τον έχεις επιλέξει για κάποιο λόγο για να είναι δίπλα σου οπότε καλό θα ήταν να τον αντιμετωπίζεις με σεβασμό.
  5. Φυσικά και θα συμβιβαστείς. Και αυτό δεν είναι κακό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μέσα σε μία σχέση. Πολύ συχνά, η μέση οδός είναι η καλύτερη λύση. Μέχρι που θα συμβιβαστείς; Μέχρι εκεί που δεν σου κοστίζει.

 

Έλενα Μουρατίδου

Holistic Lifestyle Coach

www.elenamouratidou.com

Κλείσε μια ΔΩΡΕΑΝ Συνεδρία